The struggles & lessen

The struggles & lessen van moederschap in combinatie met ondernemen

 

Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik in een enorme transitie. Hoewel ik enerzijds de behoefte voelde aan veiligheid, controle & vastigheid, wist ik dat ik niet voor altijd in loondienst wilde blijven en binnen de kaders van een ‘normale’ baan wilde werken. Maar het krijgen van een kind brengt al enorm veel veranderingen met zich mee en wist ik veel wat dat allemaal zou betekenen.

 

Toch begon ik als hybride ondernemer. Als coach en trainer had ik af en toe opdrachten naast mijn baan en dat zorgde ervoor dat ik misschien nog wel drukker was dan een ondernemende moeder. Ik had namelijk twee banen, een versgebakken baby en een rijk sociaal leven. Ik kreeg mijn eerste dochter toen ik 26 was en daarmee kwam ik mijzelf nogal tegen..

Ik wilde ALLES tegelijk.

 

Gelukkig heb ik daar enorm veel van geleerd. Na een burn-out, enorm veel coaching, opleidingen en leren durven kiezen heb ik juist alle veiligheid achter mij gelaten om volledig voor mijzelf te gaan.

Kiezen staat nu centraal. Je kunt alles doen wat je wilt, maar niet alles tegelijk.

 

Inmiddels ben ik drie jaar volledig zelfstandig coach en trainer en help ik ondernemers, bedrijven & teams aan meer structuur, plezier en verbinding met zichzelf en elkaar. Het is echt een prachtbaan, maar het gekke van ondernemen, is dat het nooit stopt. Dat wil ik ook niet maar het blijft belangrijk om prioriteiten helder te hebben.

 

Uiteindelijk is mijn bedrijf een middel en het ‘goede leven’ het doel. En dat goede leven, dat betekent vrijheid om met mijn kids en mijn vrienden te zijn en tijd te hebben voor mijzelf, mijn gezondheid en mijn relatie. Dat maakt het voor mij makkelijker om kaders aan te brengen in mijn werk en ‘s avonds echt mijn laptop dicht te klappen.

 

Al was dat tijdens mijn verlof na mijn tweede bevalling wel weer anders. Het was mijn eerste verlof als zelfstandige en ik voelde een enorme drang om na een week alweer wat werk op te pakken. Eerlijk is eerlijk, ik vroeg me af of die klanten na mijn verlof weer zouden komen. Straks zouden ze me vergeten zijn!

 

Achteraf vind ik het soms wel jammer dat ik na mijn tweede bevalling zo gerusht door die kraamperiode heen gegaan ben. Anderzijds ben ik trots op mijn ambitie en drive, zowel zakelijk als op het gebied van sport. Ik geniet enorm van wat ik doe, ik hou van fysieke en mentale uitdagingen voor mijzelf en ik voel dat ik leef. Het moederschap in combinatie met die drive vind ik soms nog steeds lastig omdat ik zie dat het kiezen voor mijzelf letterlijk betekent dat ik die tijd niet met mijn kinderen ben.

 

Gelukkig hebben we (mijn vriend is ook zzp-er) beide veel vrije tijd ingebouwd, werken we bewust ‘maar’ 4 dagen en het liefst maximaal 7 maanden per jaar. We stimuleren elkaar om dingen voor onszelf te doen en onze ondernemingen zijn daar onderdeel van. Ik geloof oprecht dat het mij een betere moeder maakt. Zowel het ondernemen als het moederschap brengt namelijk uitdagingen en spiegels met zich mee. Het is dus zeker niet altijd makkelijk maar als je jezelf durft aan te kijken kun je er zoveel van leren!

 

Die zingeving en diepgang maakt het voor mij allemaal waard. Ik ben dankbaar dat ik het allemaal mee mag maken. Ik leef nu elke dag vanuit mijn kernwaarden en dat maak het allemaal zoveel fijner!

 

Wat ik hoop voor mijn kinderen is dat ze ook voor zichzelf durven kiezen. Je kunt een ander pas echt iets geven als je volledig jezelf kunt zijn en kunt ontvangen. Voor jezelf kiezen en je eigen pad leven, hoort daarbij. Ik ben blij dat ik ten opzichte van mijn eigen moeder dit patroon heb doorbroken. Mijn moeder is enorm gedreven maar had altijd enorme faalangst. Ik heb daar zelf een tijd lang last van gehad en durfde daarvoor veel dingen niet te doen. Juist het moederschap en het ondernemen hebben mij daar enorm bij geholpen en mijn leven verrijkt.

Wat ik nog wil leren? Minder piekeren en meer en sneller dingen leren loslaten. Juist omdat ik dat niet door wil geven aan mijn kinderen. Het kost soms enorm veel energie en ik kan ‘s nachts echt van dingen wakker liggen. Zeker als ik het gevoel heb dat ik iets ‘moet’ doen en dat het vooral ‘perfect’ moet zijn. Dan volgt direct de grootste les die ik geleerd heb: meer vanuit willen in plaats vanuit moeten leven. Ik hoop dat ik dat kan meegeven aan mijn kids.