De droom die uiteenspat

Keer op keer een miskraam

Die eerste miskraam, ik herinner het me nog zo goed. Ik ging voor de eerste termijnecho met 11 weken naar het echocentrum. In verband met corona moest ik alleen komen. Ik lag op de behandeltafel en had mijn man bij me via Facetime. We keken er enorm naar uit om de echo te zien van het kleine mensje in mij. En toen hij zei dat hij het niet goed kon zien wat de echoscopiste liet zien, vertelde tegelijkertijd de echoscopiste ons dat het hartje niet klopte. Ik was in de war, zo onwerkelijk en had geen idee hoe ik moest reageren. Alles waar we zo naar uitkeken, wat voor ons al zo echt was, was er toch niet.

Na mijn miskraam heb ik 3 gesprekken met mijn verloskundige gehad. Super fijn, maar het was niet genoeg. De verloskundige zou wel meer willen, maar heeft de tijd niet. We deelden ons verdriet met vrienden, familie, studiegenoten, collega’s en ontvingen intens veel liefde!

Na jarenlang persoonlijke ontwikkeling had ik toch wel het idee dat ik met (life-changing) situaties in mijn leven bewust om kon gaan, maar tijdens dit proces ervoer ik zoveel verdriet dat ik op de automatische piloot ging en vanuit mijn hoofd keuzes ging maken. Wat had ik toen graag vrouwen om me heen gehad die me konden steunen om het proces te doorlopen door me te helpen juist in verbinding te blijven met mijn lichaam en gevoel.

Mijn lichaam liet het vruchtje na een eerste medicatiekuur niet los en ik bleef bloedverlies houden. Dat was mijn leermeester, en daar ben ik mijn lichaam enorm dankbaar voor! Want hierdoor voelde het voor mij alsof ik niet anders kon dan goed voor mezelf te zorgen door te luisteren naar mijn lichaam. Yin yoga, meditatie, een baarmoederheling, een sjamanistisch coachtraject volgden om weer meer in verbinding te komen met mijn innerlijke kracht. Door me als persoon te ontwikkelen leerde ik om weer mijn plek in te nemen, zodat ik me gezien en gehoord voelde. Dat maakte me er ook van bewust hoe ik me wil verhouden tot mijn kinderwens en een eventuele volgende zwangerschap.

Vijf maanden later mochten mijn man en ik voor de tweede keer dat jaar het geluk ervaren van een zwangerschap. En voor de tweede keer bleef het leven stil.

Ik voelde me verdrietig, maar tegelijkertijd voelde het ook goed zo. De natuur is iets bijzonders, iets waar we geen grip op hebben.

Het voelde als een proces waarin ik het verdriet en de pijn met veel zelfzorg en zelfliefde tegemoet mocht gaan. Dankbaar dat mijn lichaam deed wat nodig was.

“Ik heb er vertrouwen in dat ik krijg wat goed is, ook voor de toekomst”, postte ik toen op mijn social media. Erover praten gaf heling, ook aan mijzelf.

Waarom deelde ik zoiets kwetsbaars? Er heerst in mijn ogen nog een te grote stilte op het thema ‘miskraam’, terwijl 1 op de 5 vrouwen hiermee te maken krijgt. Ik hoop hiermee andere vrouwen – en jou – te inspireren om een miskraam mindful tegemoet te treden. Achter elke levenservaring schuilt naar mijn mening een levensles en als we hiervoor openstaan, komt de schoonheid van het leven ons tegemoet.

Zo heb ik van mijn eerste miskraam mogen leren om mezelf lief te hebben en goed voor mezelf te mogen zorgen. En daar ben ik heel dankbaar voor, hoe gek dat misschien ook voor sommige mensen klinkt.

En ik wil zo graag dat de angst, onzekerheid, wantrouwen en spanning in een volgende zwangerschap na een miskraam of ander zwangerschapsverlies verdwijnen.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en heeft zich mijn coachpraktijk Soulcafe ontvouwen tot praktijk voor coaching en een community.

Hierbij bied ik mijn ervaring en kennis aan om vrouwen te helpen zich te verbinden met hun innerlijke kracht en meer vertrouwen en ontspanning te vinden tijdens en na het verlies van een zwangerschap, of tijdens een eventuele nieuwe zwangerschap of het leven zonder kinderen.

Binnen de gemeenschap kun je je omringen met gelijkgestemden en andere ervaringsdeskundigen. Daarnaast staan er professionals klaar om je te ondersteunen tijdens het verlies en het proces van zwanger worden. Ik ben namelijk niet de enige vrouw die iets te bieden heeft op dit gebied.

Mocht een groep niet bij jou passen, dan kun je bij mij terecht voor individuele sessies. Met mijn luisterend oor, open hart en positieve energie hoop ik een positieve beweging op gang te brengen voor de nazorg bij geboorteverlies, zodat vrouwen na een miskraam kunnen genieten van een zwangerschap en deze ten volle kunnen beleven.

Voor meer informatie kun je kijken op www.soulcafe.nl of mij volgen op Instagram @rahel_soulcafe.