I don’t know how she does it.

Drukke baan, lange werkdagen, hoge standaard, een pittige werkdruk en dan ook nog zwanger. Ik heb zelf ondervonden hoe lastig het kan zijn om zwangerschap te combineren met werk. En hoewel de zwangerschap ons (met momenten) een spiegel voor kan houden, zijn er mogelijkheden om ruimte en zachtheid hierin te creëren.

‘Van vrouwen wordt verwacht dat ze werken alsof ze geen moeder zijn en moeder zijn alsof ze niet werken.’
Een veel gehoorde quote en eentje waar ik het totaal mee oneens ben. Je bent zwanger, moeder, partner en medewerker en jij bent dit allemaal in één. Je vervult misschien wel op het ene moment de rol van moeder en het andere moment die van medewerker, maar je bent altijd wie je bent. Gevoelens die bij jou horen mag je daarom altijd laten spreken.

First things first, je bent zwanger!
Sprong je een gat in de lucht? Was je even geschrokken, super blij of totaal verrast? Hopelijk was het een fijne ervaring voor je en ben je gelukkig met de zwangerschap. Voor veel vrouwen is het krijgen van een kindje een blije en positieve gebeurtenis. Ook (of tegelijkertijd) worden veel vrouwen overvallen door een gevoel van schuld en stress als ze denken aan hun werk.

Schuld als veel voorkomend gevoel.
Het verstart, het bevriest en het activeert niet op een manier die positief bijdraagt. Je kan er zelfs veel stress van krijgen. Dit kan je in een vicieuze cirkel brengen doordat je schuld richting je kindje kunt ervaren door de stress die je voelt. Maar wat hebben veel vrouwen last van deze schuldgevoelens… Dus je bent niet alleen.

Schuld en een constant gevoel van tekort komen is iets dat veel (werkende) moeders kennen.
Je schuldig voelen over dat je nu net in de drukste periode weg bent op het werk, of stress krijgen omdat je jouw collega’s opzadelt met meer werk. Een schuldgevoel over dat je nu niet alles kan geven en daardoor misschien niet de stappen kan zetten richting je carrière die je voor ogen had. En een mogelijk gevoel van schuld om ‘een ander ’(lees opvang of oppas) voor je kind te laten zorgen. Er kan veel op ons afkomen tijdens een zwangerschap.

Oefening
Ervaar je deze schuldgevoelens? Wat je kan doen is een moment nemen om ermee te zitten. Leg je hand op je hart en voel ze even helemaal. Laat het er helemaal zijn. En merk dan, wanneer je het helemaal omarmt, het mogelijk ook weer verdwijnt. De volgende woorden kun je tegen jezelf zeggen:
Ik ben goed zoals ik ben
Ik ben (nu al) de beste moeder die ik kan zijn
Ik doe mijn best, en dat is goed genoeg
Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het moederschap soms gevoelens kan losmaken die lang onderdrukt zijn geweest. Met het moederschap komen we tegelijkertijd dichter bij het kind in onszelf, samen met de gevoelens die dit kind heeft ervaren.
Vraag ondersteuning als je hier behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld bij Moeder-Worden of een andere plek of persoon waarbij je een goed gevoel hebt.

Met mijn onderneming Mom Moon kom ik op voor het belang van zwangere vrouwen op de werkvloer.
Werkgevers mogen meer investeren in hun zwangere medewerkers zodat ze gezond en gelukkig hun verlof in gaan en weer duurzaam opbouwen. Het is zo belangrijk dat jij je tot aan je verlof van toegevoegde waarde voelt, geen schuld richting werk of collega’s ervaart en met plezier en vertrouwen jouw verlof in gaat. Zelf had ik overtuigingen en verwachtingen waardoor ik het mijzelf lastig maakte. Graag had ik iemand gehad die mij hielp met overzicht, balans en concrete acties. Zodat ik een goed gesprek kon voeren met mijn werkgever over wat wij beiden konden verwachten voor en na mijn verlof.
Ga het gesprek aan met je werkgever.
Maak een plan met je werkgever voor de periode van je zwangerschap, je verlof en daarna. Waar vaak spanning ontstaat bij zowel de zwangere vrouw als de werkgever, is het ontbreken van afspraken en niet matchende verwachtingen. Vrouwen vullen regelmatig al in dat zij werkgever en collega’s tot last zijn, terwijl de werkgever het vaak goed wil doen maar niet weet hoe.

Kun je daar hulp bij gebruiken? Dan is de cursus Zwangerschap & Werk misschien passend voor jou.
Hoe fijn zou het zijn dat je voelt dat je regie hebt over de periode tot aan je verlof en daarna. Dat je met energie en ontspanning je verlof in kan gaan, zodat je rustig kan landen in de laatste fase van je zwangerschap. Het zou misschien best fijn zijn om duidelijk te voelen waar je behoefte aan hebt en in gesprek met je werkgever aan te geven wat jij nodig hebt tijdens deze zwangerschap en erna. En hoe rustgevend zou het zijn om ruimte te voelen om georganiseerd je werk over te dragen in plaats van met je tong op je knieën tot het bittere eind door te rennen. Dat gun ik iedere vrouw toe.

In de online cursus Zwangerschap & Werk leer je in 6 weken:
◦ Jouw behoeften herkennen.
◦ Hoe de ideale af- en opbouw van werk er voor jou uitziet.
◦ Overzicht creëren over het geheel.
◦ Verwachtingen managen thuis en op het werk.
◦ Wat jouw rechten en plichten zijn als zwangere.
◦ Hoe je meer kan ontspannen en genieten in het moment.
◦ Bewust te worden van overtuigingen die jou niet dienen.
De cursus wordt volledig vergoed door jouw werkgever (er is er nog geen één geweest die dit niet vergoedt)

Kijk voor meer informatie op: https://verlofcoaching.nl/zwangerschap-werk-de-cursus/
Volg mij op instagram: Charlotte_zwangerschapenwerk voor meer info en tips.

Liefs,
Charlotte