Rakende verhalen die de moeder en vrouw in jou ontwaken.

 

Wij, Kitty Lekkerkerker en Nicky Keijzer, startte in 2021 met Moeder-Worden de Podcast. Wij nodigen je uit om je te laten raken, inspireren en supporter door de verhalen. Verhalen van vrouwen, moeders, experts en moedige voorganger op een bijzondere weg. Met ieder gesprek raken we iets op een diepe laag. Iets dat verstopt, vergeten of nog niet bewust is en in jou wil ontwaken. Kleine of grote puzzelstukjes die in jou op zijn plek kunnen vallen. Inzichten die je uitnodigen om een andere weg op te stappen en vooral een gevoel van support en steun door de kracht van open diepgaande verhalen. Ons doel: Jouw hart en hoofd met elkaar verbinden, zodat jij vanuit afstemming met jezelf en je kindje de moederrol kunt vertolken.

 

Hello Lovely Woman!

Seizoen 1, Aflevering 1

In deze 1e aflevering gaan we in een gesprek met een inspirerende vrouw; Madelon Lutgert van Hello Woman.

Wanneer wist Madelon dat ze moeder wilde worden? Is moeder zijn altijd leuk, of heeft het ook donkere kanten?

En mag je dat hardop uitspreken!? Je hoort het in dit gesprek.

Ik kies bewust een paar ballen uit, die ik hoog wil houden. De rest laat ik liggen.

Seizoen 1, aflevering 2

In deze 2e aflevering gaan we in gesprek met een succesvolle mompreneur; Chantal Schram! Een mompreneur? Yep, een moeder die ondernemer is. Chantal heeft drie ondernemingen. Eén van de ondernemingen is gericht op moeders die hun leven in loondienst willen omruilen voor een bestaan als eigen baas. Die bewust de stap zetten om de tijd van stress, haasten en inleveren op jezelf achter zich te laten door voor zichzelf te beginnen.

Er kwamen geluiden uit me; echt oer! Intens verdriet.

Seizoen 1, aflevering 3

We gaan in gesprek met doula Linda Schra. 4 jaar geleden besloot zij haar droom te volgen en liet ze zich omscholen tot doula. Linda houdt van de magie waarmee zwangerschappen en geboortes gepaard gaan. Zij richt zich graag op de emotionele kant gedurende de voorbereidingen. Zij ziet zichzelf als ceremoniemeester tijdens de zwangerschap en geboorte. Een mooie begeleidende rol zodat de vrouw alle rust heeft om in de overgave te gaan. Naast het geven van geboorte, kent ze ook het verdriet en de rouw van het verlies van drie zwangerschappen. Tijdens deze openhartige en warme aflevering praten we hierover. Ook over de kracht van rituelen, koesteringen schrijven en het helen van je baarmoeder. Geniet van deze mooie podcast!

Na 72 uur diende de placenta niet meer. Het mocht eraf!

Seizoen 1, Aflevering 4

Janneke van der Meulen koerst op haar innerlijke kompas. Ze hoort, ziet en voelt haar kompas helder aan en dit bracht haar bij een zwangerschap en geboorte zonder reguliere controles. Wel met regelmaat massages en een check op de chakrapunten. Wat zorgt ervoor dat ze haar kompas zo goed kan volgen? Plantaardig eten, veel (kracht)trainen en innerlijk werk. Tijdens deze aflevering verteld ze aan ons hoe ze dit doet. Er komt nog veel meer ter sprake; hoe Janneke op top niveau sport in combinatie met plantaardige voeding en waarom het niet nodig is om veel wc papier in te slaan tijdens een lockdown. We bespraken ook een aantal boeken welke Janneke inspireerde tijdens haar zwangerschap en al ruim daarvoor.

Het waren kraamtranen werd er gezegd. Terwijl ik constant op een nerveuze en opgejaagde stand leefde.

Seizoen 1, aflevering 5

In deze 5e aflevering spreken wij met een dappere vrouw; Arlette Kloppers. Moeder van twee kinderen. De geboorte van haar 2e kindje was euforisch, tot dat de placenta niet wilde komen. Ze wist niet wat er ging gebeuren en mocht haar dochter niet vasthouden. In de periode erna voelt ze zich constant nerveus en gejaagd. Het genieten was er niet. Bang dat er iets mis was met haar, sprak ze zich hierover niet uit. In de nachten dat ze wakker was, ging ze op zoek op google. Wat heb ik? Hoe gaat dit over? In ons gesprek verteld ze heel open hoe ze langzaam in een diepe depressie gleed. Hoe zwart het was in deze periode. Met als gevolg dat ze haar dochter twee maanden niet heeft aangeraakt. Met veel hulp en heel goed luisteren naar haar zelf, kruipt ze uit het dal. Om nu haar verhaal te delen, omdat zij absoluut niet de enigste is.

Geef je ONaangepaste IK meer ruimte!

Seizoen 1, aflevering 6

In deze 6e aflevering staat het innerlijk werk in de schijnwerpers. We gaan in gesprek met Klara Uleman. Klara is één van de oprichters van de Koaching Akademy, met de K van Kunst. Ze begeleidt mensen op een expressie volle manier om uiting te geven aan gevoelens. Denk je; is dat eng? Of gek? Spannend kan het zeker zijn om uit je ‘comfort zone’ te stappen. Je gaat iets van jezelf ontdekken. Je gaat voelen! Klara is dol op puur. Haar doel is om echtheid uit jou naar boven te halen. Om de innerlijke stemmetjes die je in toom houden, de mond te snoeren. Het advies van Klara luidt: dans, zing, neem ruimte in en ga te keer! De wereld wordt veel leuker met jouw uitgesproken zelf.

We kennen allemaal vier handen op één buik; tienermoeders. Ik heb dat stigma zeker gevoeld, alsof ik me moest bewijzen.

Seizoen 1, aflevering 7

We gaan in gesprek met een zachte, krachtige en openhartige vrouw; Wietske Warmerdam. Op jonge leeftijd raakte Wietske onverwacht zwanger van haar dochter. Een innerlijk weten dat het goed was, maar genoeg weerstanden van buitenaf. Het was voor Wietske een levensveranderende ervaring, die haar liet kennis maken met de passie van nu. Inmiddels begeleidt ze vrouwen gericht op natuurvoeding en selfcare. Tevens richt zij zich op het ondersteunen tijdens en na de zwangerschap. Hoe regel je het in de kraamweek? Welke voeding is goed voor je? Hoe zorg je ervoor dat een naaste de juiste maaltijd voor je maakt. Welke ondersteuning kun je krijgen qua massages? En niet te vergeten het belang van selfcare. Wat we helaas als vrouwen onszelf soms zo weinig gunnen. Wietske schreef hier een prachtig en authentiek boek over.

 

De relatie met je kinderen biedt enorm veel kansen. Het geeft je inzicht over jezelf als mens en jouw potentie.

Seizoen 1, aflevering 8

In deze 8ste aflevering verteld Nicky Keijzer open en enthousiast haar verhaal. Ze geeft een inkijkje in haar kijk op het moederschap, het verlies van haar eerste zwangerschap, wat de geboortes van haar kinderen haar hebben gebracht en hoe zij kijkt naar de kans die de relatie met jouw kind je te bieden heeft. Een uitnodiging of kans om meer zicht te krijgen op wie jij nu bent als mens en jouw volledige potentie te benutten.

Nicky vertelt in dit gesprek over de Jungiaans analytische therapie, hoe zij de therapie inzet om vrouwen te ondersteunen in het veranderingsproces van vrouw naar moeder en wat dit voor haar eigen leven heeft betekent. Nicky is moeder van twee kinderen, een dochter en een zoon. Ze heeft haar eigen praktijk in Amsterdam-Oost en is co-founder van Moeder-Worden.

We hebben het in dit gesprek over haar missie als dieptepsycholoog en Moeder-Worden en hoe dit voortkomt uit haar eigen jeugd. Hoe heeft haar oorsprong bijgedragen aan haar missie nu?

Een open, eerlijk en warm gesprek waarbij Janneke van der Meulen vol nieuwsgierigheid de vragen stelt. Dank daarvoor!

De eerste keer geboorte geven, heeft mij innerlijk doen openbreken. Opgeslagen emoties mochten er eindelijk uit.

Seizoen 1, Aflevering 9

In deze 9e aflevering vertellen we ons eigen verhaal. Deze keer staat het verhaal van Kitty Lekkerkerker centraal. Zij is moeder van drie kinderen, is Jungiaans therapeut in haar eigen praktijk en is co-founder van Moeder-Worden. Zij verteld openhartig hoe het is om een miskraam te krijgen. Hoe het is om hoop te verliezen, hoeveel angst er nog is wanneer ze opnieuw zwanger is. Hoe iedere geboorte een diepere laag aanboort, maar vooral hoeveel impact de eerste keer geboorte geven heeft gehad. Kitty ziet geboorte geven als een individuatieproces. Een proces waarin een diepe transformatie kan ontstaan. Waar er zicht ontstaat op angsten, pijnen en overtuigingen, maar ook op kracht.

We hebben het over haar missie voor Moeder-Worden. Hoe belangrijk voor haar de Jungiaanse therapie is en hoe dit bijdraagt aan innerlijke ontwikkeling. Hoe het is om een vaste baan op te zeggen en een eigen praktijk te starten. Terwijl ze veel van veiligheid en zekerheid houdt, toch deze stap heeft gezet.

Een warm gesprek, met een natuurlijke en krachtige vrouw. Die tijdens de podcast ontdekte hoe fijn het is om haar verhaal te kunnen delen.

De kunst van de magie en symboliek van het onbewuste en het bewuste.

Seizoen 1, aflevering 10

In aflevering 10, het slotstuk van deze serie, gaan we in gesprek met Elke Geene. Dit gesprek kun je ook beschouwen als een kleine masterclass les in de Jungiaanse analytische therapie. Elke heeft een eigen praktijk als therapeut en is docent aan het Jungiaans & Rump instituut. Deze passies combineert zij samen met het moederschap. Elke is moeder van twee zonen.
In deze aflevering verteld zij enthousiast over de Jungiaanse analytische therapie. Schaduw? Onbewuste? Denk je bij deze woorden uhhh?! Er komen in het verhaal een paar vaktermen langs, maar Elke legt begrijpelijk de inhoud hiervan uit. In onze ogen is Elke één van de beste therapeuten in de Jungiaanse analytische therapie. Ze verstaat de kunst van de magie en symboliek van het onbewuste en het bewuste als geen ander.
Deze podcast gaat over een ambitieuze vrouw die graag anderen verder helpt en ontwikkeld in haar praktijk en in haar rol als docent. Hoe zij het moederschap ervaart, hoe de kinderen haar spiegelen en wat zij wil bijdragen in hun ontwikkeling. Een warm, inspirerend en ambitieus gesprek. Veel luisterplezier!

Nicky haar persoonlijke verhaal over haar verlies geboorte

In deze extra aflevering vertelt Nicky Keijzer het verhaal over de verliesgeboorte van haar eerste kindje bij een zwangerschap van 11 weken.

In de volksmond ook wel miskraam genoemd.

Nicky schreef samen met Kitty Lekkerkerker een kaartenset “Verloren Verlangen”.

Met de kaartenset “Verloren Verlangen” kun je in huiselijke setting, de ruimte creëren voor het verlies van de zwangerschap en kindje. Zelf de tijd bepalen om bewust aandacht te geven aan je gevoelens en een diepgaande betekenis te geven aan dat wat de zwangerschap van het kindje je gebracht heeft.

Toen Nicky in 2016 plots voelde hoe haar lichaam tot rust kwam, ontstond er een overtuiging dat het kindje niet meer leefde.

Bij het maken van een echo de volgende dag, bleek het hartje inderdaad niet meer te kloppen. Pas toen ik mijn verhaal met enkele vrouwen deelde, leken de verhalen van miskramen en verliesgeboortes haar te bereiken.

Door de verhalen die gedeeld werden, de juiste begeleiding van haar verloskundigenpraktijk en de diepe connectie die ze voelde met haar lichaam werd het verliezen en loslaten van het vruchtje een intiem en betekenisvol proces.

Door het delen van haar verhaal hoopt ze van steun te zijn in het proces van andere vrouwen die dit meemaken, inspiratie te bieden in hoe betekenis geven aan het verlies en vrouwen aan te zetten om meer ruimte te nemen voor het proces en hun verhaal.

Een acute depressie blijkt een prenatale depressie te zijn.

Seizoen 2, aflevering 1

Sahrona ontwikkelde bij haar tweede zwangerschap een prenatale depressie. Ze wist niet dat ze zwanger was en dacht dat ze plots een depressie kreeg. Toen ze doorkreeg dat ze zwanger was, voelde ze zich ongelukkig en zwaarmoedig. Het was een zwarte periode. Wij gaan met Sahrona in gesprek over deze moeilijke periode. Hoe komt het dat een prenatale depressie niet direct op te merken is en hoe heeft ze deze periode beleefd?

De postpartum periode van een vrouw verdient aandacht!

Seizoen 2, aflevering 2

In deze 2e aflevering gaan we in gesprek met Jody Kienhuis van Awaken your Motherhood. Herstellen van een bevalling gebeurt op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Herstellen van een zwangerschap en bevalling kost tijd. Veel vrouwen balanceren in deze periode tussen te veel en te weinig van hun lichaam vragen. Je lichaam begrijpen is de allereerste stap. Wat voor soort bevalling je ook hebt gehad, het heeft sowieso impact op je lijf.

Weet jij hoeveel kracht er zit in je bekkengebied?

Seizoen 2, aflevering 3

Met het bekkengebied kun je jezelf verbinden, met die bron van oneindige levensenergie. Hoe? Chantal van Doesburgh verteld, in deze 3e aflevering , meer over het bekkengebied en de oerkracht van de baarmoeder. Chantal is schrijfster van het boek De Goede Moeder.

Maak van jouw bevalling de mooiste ervaring uit je leven!

Seizoen 2, aflevering 4

Een bevalling is niet iets wat we iedere dag doen, het is een levens veranderende ervaring waarop je jezelf goed wilt voorbereiden. Juist door je goed voor te bereiden kun je ontspannen en vol vertrouwen je bevalling tegemoet gaan. Een bevalling is iets dat je op jou manier wilt doen vanuit je eigen kracht. Hoe? Daar verteld Pleunie Teunis (doula) alles over in deze podcast.

Hoe de Jungiaanse therapie me heeft bevrijdt uit de gevangenis van opnames, en diagnoses.

Seizoen 2, aflevering 5

In deze 5e aflevering gaan we in gesprek met Elise. Het is voor Elise een memorabel moment dat zij haar verhaal durft te delen. Rond haar 19e krijgt Elise depressieve klachten en zoekt hierbij hulp. Hierdoor krijgt ze de diagnose ‘depressieve stoornis’, met daarbij behorende medicatie. In de jaren die volgen staat zij onder toezicht van de eerste lijn zorg, volgen er diverse diagnoses en opnames. Elise heeft van jongs af aan een kinderwens, maar durft hier door de diagnoses niet aan te denken.

Hoe een onvervulde kinderwens leidde tot een diepe transformatie

Seizoen 2, aflevering 6

Hoe is het om een kinderwens te hebben die nog niet in vervulling is gegaan? In deze podcast spreken we hierover met Elody Hamerlink. Zij neemt ons mee in haar reis vanaf het verlangen dat de wens ontstaat, tot aan nu. Een reis waarin ze twijfels tegenkomst, controle, obsessief testen tot aan veel innerlijk werk, afstemmen op intuïtie en vanuit een innerlijk weten een reis naar Mexico boeken om haar roots te onderzoeken. Een diepgaande transformatieve reis.